Przyczyny i rozwiązania wycieku oleju z separacji oleju tłokowej sprężarki powietrza

 

Wyciek oleju jest ściśle powiązany z następującymi czynnikami: problemy z jakością oleju, problemy z układem sprężarek powietrza, niewłaściwy sprzęt do separacji oleju, niedociągnięcia w planowaniu układu separacji oleju i gazu itp. Podczas faktycznego przetwarzania stwierdziliśmy, że większość reklamacji nie była spowodowana przez jakość oleju.A więc, oprócz problemu z jakością oleju, jakie inne przyczyny będą prowadzić do wycieku oleju?W praktyce doszliśmy do wniosku, że następujące warunki również doprowadzą do wycieku oleju:

1. Usterka zaworu minimalnego ciśnienia

Jeżeli na uszczelce zaworu minimalnego ciśnienia występuje punkt przecieku lub zawór minimalnego ciśnienia zostanie wcześniej otwarty (ze względu na planowane ciśnienie otwarcia każdego producenta, ogólny zakres wynosi 3,5 ~ 5,5 kg/cm2), czas ciśnienia dla założenie zbiornika oleju i gazu na początkowym etapie eksploatacji maszyny wzrośnie.W chwili obecnej stężenie mgły oleju napędowego pod niskim ciśnieniem jest wysokie, natężenie przepływu przez frakcję oleju jest szybkie, obciążenie frakcji oleju wzrasta, a efekt separacji maleje, co prowadzi do dużego zużycia paliwa.

Rozwiązanie: napraw zawór minimalnego ciśnienia i wymień go w razie potrzeby.

2. Używany jest niekwalifikowany olej silnikowy

Obecnie ogólne sprężarki śrubowe powietrza mają ochronę przed wysoką temperaturą, a temperatura wyzwalania wynosi na ogół około 110 ~ 120 ℃.Jednak niektóre maszyny używają niekwalifikowanego oleju silnikowego, który będzie wykazywał różne stopnie zużycia oleju, gdy temperatura spalin jest wysoka (w związku z tym im wyższa temperatura, tym większe zużycie oleju). Powodem jest to, że przy wysokiej temperaturze, po wstępne oddzielenie beczki z ropą i gazem, niektóre krople oleju mogą mieć ten sam rząd wielkości co cząsteczki fazy gazowej, a średnica cząsteczkowa wynosi ≤ 0,01 μm.Olej jest trudny do wychwycenia i oddzielenia, co skutkuje wysokim zużyciem paliwa.

Rozwiązanie: znajdź przyczynę wysokiej temperatury, rozwiąż problem, obniż temperaturę i wybierz jak najwięcej wysokiej jakości oleju silnikowego.

3. Planowanie zbiornika separacji ropy i gazu nie jest znormalizowane

Niektóretłokowa sprężarka powietrzaproducentów, planując zbiornik separacji oleju i gazu, planowanie systemu separacji pierwotnej jest nieuzasadnione, a funkcja separacji pierwotnej nie jest idealna, co skutkuje wysokim stężeniem mgły olejowej przed separacją oleju, dużym obciążeniem olejem i brakiem możliwości oczyszczania, co skutkuje wysokie zużycie oleju.

Rozwiązanie: producent powinien poprawić planowanie i poprawić rolę separacji pierwotnej.

4. Zatankowanie

Gdy objętość tankowania przekracza normalny poziom oleju, część oleju jest usuwana przez strumień powietrza, co powoduje nadmierne zużycie paliwa.

Rozwiązanie: po wyłączeniu otwórz zawór oleju i spuść olej do normalnego poziomu oleju po rozładowaniu ciśnienia powietrza w beczce z olejem i gazem do zera.

5. Zawór zwrotny powrotny jest uszkodzony

Jeśli zawór zwrotny powrotny oleju jest uszkodzony (z jednokierunkowego na dwukierunkowy), ciśnienie wewnętrzne bębna wybijającego olej wyleje dużą ilość oleju z powrotem do bębna wybijającego olej przez przewód powrotny oleju po wyłączeniu.Olej znajdujący się w bębnie wybijającym olej nie zostanie zassany z powrotem do głowicy maszyny na czas podczas następnej pracy maszyny, w wyniku czego część oleju wypłynie ze sprężarki powietrza wraz z odseparowanym powietrzem (ten stan jest powszechny w maszynach bez obiegu oleju zawór odcinający i zawór zwrotny wylotu głowicy).

Rozwiązanie: sprawdź zawór zwrotny po wyjęciu.Jeśli są rozmaitości, po prostu je posortuj.Jeśli zawór zwrotny jest uszkodzony, wymień go na nowy.

6. Niewłaściwe wyposażenie rury powrotnej oleju

Podczas wymiany, czyszczenia i naprawy sprężarki powietrza rura powrotna oleju nie jest wkładana do dna separatora oleju (odniesienie: lepiej jest znajdować się 1 ~ 2 mm od środka łuku na dnie separatora), więc oddzielony olej nie może wrócić do głowicy na czas, a nagromadzony olej wypłynie wraz ze sprężonym powietrzem.

Rozwiązanie: zatrzymaj maszynę i wyreguluj rurę powrotną oleju na rozsądną wysokość po zresetowaniu ciśnienia do zera (rura powrotna oleju znajduje się 1 ~ 2 mm od dna separatora oleju, a nachylona rura powrotna oleju może być włożona do dno separatora oleju).

7. Duże zużycie gazu, przeciążenie i niskie ciśnienie (lub dopasowanie między wydajnością obróbki oleju wybraną przed opuszczeniem fabryki przez maszynę a wydajnością wydechową maszyny jest zbyt mała)

Zastosowanie niskiego ciśnienia obciążenia oznacza, że ​​gdy użytkownik używatłokowa sprężarka powietrza, ciśnienie spalin nie osiąga dodatkowego ciśnienia roboczego samej sprężarki powietrza, ale może zasadniczo spełnić wymagania dotyczące zużycia gazu niektórych użytkowników korporacyjnych.Na przykład użytkownicy korporacyjni zwiększyli urządzenia zużywające gaz, tak że objętość spalin sprężarki powietrza nie może osiągnąć równowagi ze zużyciem gazu przez użytkownika.Zakłada się, że dodatkowe ciśnienie wylotowe sprężarki powietrza wynosi 8kg/cm2, ale nie jest to praktyczne Podczas użytkowania ciśnienie wynosi tylko 5kg/cm2 lub nawet mniej.W ten sposób sprężarka powietrza przez długi czas pracuje pod obciążeniem i nie może osiągnąć dodatkowej wartości ciśnienia maszyny, co skutkuje zwiększonym zużyciem oleju.Powodem jest to, że w warunkach stałej objętości spalin przepływ mieszaniny olejowo-gazowej przez olej ulega przyspieszeniu, a stężenie mgły olejowej jest zbyt duże, co zwiększa obciążenie oleju i powoduje jego duże zużycie.

Rozwiązanie: skontaktuj się z producentem i wymień produkt do oddzielania oleju, który może odpowiadać niskiemu ciśnieniu.

8. Przewód powrotny oleju jest zablokowany

Gdy rurociąg powrotny oleju (w tym zawór zwrotny na rurze powrotnej oleju i ekran filtra powrotnego oleju) jest zablokowany przez ciała obce, olej skondensowany na dnie separatora oleju po oddzieleniu nie może wrócić do głowicy maszyny, a skondensowany kropelki oleju są wydmuchiwane przez strumień powietrza i zabierane wraz z oddzielonym powietrzem.Te ciała obce są zazwyczaj powodowane przez zanieczyszczenia stałe spadające z urządzenia.

Rozwiązanie: zatrzymaj maszynę, usuń wszystkie złączki rurowe rury powrotnej oleju po rozładowaniu ciśnienia z bębna olejowego do zera i wydmuchaj zablokowane ciała obce.Gdy separator oleju jest wbudowany w urządzenie, należy zwrócić uwagę na oczyszczenie pokrywy bębna oleju i gazu oraz zwrócić uwagę, czy na dnie rdzenia separatora oleju znajdują się cząstki stałe.

piston air compressor-1
piston air compressor-2

Czas publikacji: 16 listopada-2021